Butični luksuz hotela Alhambra v Lošinju

  • 11.10.2017

V lošinjskem butičnem hotelu Alhambra na enoloških masterclassih ob izjemni gastronomiji predstavljajo širši javnosti priznane vinske znamke, ki so izjemno cenjene med poznavalci vrhunskih vin in ki bogatijo izjemno hotelsko vinsko karto z več kot 350 domačimi in tujimi vrhunskimi etiketami. Bili smo na predstavitvi slavnega Mouton Rothschilda.

(Foto: Dean Dubokovič)

18 fotografij v galeriji

Alhambrini masterclassi

V Alhambri so na masterclassih že predstavili svetovno najboljša vina Opus One iz Kalifornije in italijanske Sassiccaie, v pokušnjo so ponudili vina treh slovenskih Bricev, Aleša Kristančiča, Marjana Simčiča in Aleksa Simčiča, ki so jih v hrvaških medijih poimenovali za vinske rokerske zvezdnike, pa tudi izjemna vina Velimirja Koraka, Zdenka Šemberja in Tomislava Tomaca z območja hrvaške Plešivice ter tekoče dobrote iz toskanske vinske kleti Tenuta di Biserno. Po našem mnenju najpomembnejša eno-gastro predstavitev pa se je zgodila konec letošnjega maja, saj so na njej predstavili Mouton Rothschilda, enega od petih bordojskih firsth growths, skupaj z nekaterimi drugimi vinarji iz Rothschildova portfolia.

Mouton Rothschild

Vina Mouton Rothschild sodijo med najpomembnejša bordojska, francoska in s tem tudi svetovna vina. Gre za edino veliko bordojsko vino, ki mu je uspelo revidirati famozno klasifikacijo iz Medoca, objavljeno leta 1855. Gre za to, da je Mouton prejel status firsth growth, kar pomeni, da je enakovreden z Latourom, Lafitejem, Margauxom in Haut Brionom. Ta vinska klet iz Bordeauxa pa je posebna tudi zato, ker je baron Phillippe de Rothschild v kleti prvi stekleničil svoja visokokakovostna vina in jih tudi opremil z etiketami, s čimer je naredil pomemben korak v zgodovini vinarstva. Etikete te kleti so posebne tudi zato, ker jih ilustrirajo svetovno slavni umetniki, med njimi Salvador Dalí, Joan Miró, Pablo Picasso, Marc Chagall, Georges Braque, Francis Bacon, Jeff Koons. Omeniti moramo tudi sodelovanje barona Phillippeja de Rothschilda z Robertom Mondavijem iz Kalifornije ‒ skupaj sta leta 1979 naredila eno najboljših vin na svetu, že omenjeni Opus One.

Pokušina

Osem vrhunskih vin iz francoske kleti Château Mouton Rothschild nam je ob šestih hodih izbranih jedi Melkiora Bašića, glavnega chefa restavracije Alfred Keller, in Thomasa Braslereta, chefa in lastnika priznane restavracije La Cape iz Bordeauxa, na masterclassu predstavil Hervé Gouin, Rothschildov direktor prodaje in ambasador znamke. Hode izjemnih jedi ‒ pâté en croûte z marinirano rdečo peso, karpačo modre ribe z lešnikastim maslom, file grdobine z lisičkami in topinamburjevim pirejem, golob v lastnem soku s pastinakom, sladkim krompirjem in ohrovtom ter seveda rabarbarina torta z metinim sorbetom ‒ so pospremila vina: Vielle Vigne du Levant Grand Cru; Lamandier-Bernier (2008), nato Chardonnay, Domaine de Baron Arques (2015), zatem Aile d’Argent, Chateau Mouton Rothschild (2013), Chateau d’Armailhac (2004). Sledila sta hkrati postrežena Chateau Clerc Milon (2003) in Chateau Mouton Rothschild (1998) ter na koncu Chateau Coutet (2004). Prepričali smo se, da si Bordeauxu svojo vinsko slavo še kako zasluži.

Izjemni butični hotel Alhambra

Svojo slavo si zasluži tudi Lošinj, ki se je v zadnjih petih letih s stomilijonsko naložbo iz družinskega počitniškega otoka prelevil v luksuzno letovišče, v katero bodo do leta 2020 vložili še 250 milijonov. V čudovitem zalivu Čikat so lanskega septembra odprli povsem prenovljen butični hotel Alhambra, zvesto rekonstruiran po podobi izvirnika iz leta 1911. Celoten kompleks najbolj danes sestavljata še Vila Augusta in Vila Hortensia, ime pa je hotel že na začetku prejšnjega stoletja dobil po čudovitem mavrskem dvorcu Alhambra v bližini španskega mesta Granada, od koder je slavni dunajski arhitekt Alfred Keller takrat črpal navdih. V treh vilah kompleksa Alhambra je 51 sob in 15 suit z imeni uglednih starih lošinjskih družin in kapitanov. Restavracija Alfred Keller, katere jedi temeljijo na lokalnih sestavinah, sodi med najboljše hrvaške otoške restavracije, Alhambrin center dobrega počutja pa se pohvali s telovadnico, bazenom z morsko vodo, savnami, posebnimi prhami različnih barv in arom, ležalniki, ki se prilagajajo temperaturi telesa, ter ponujajo številne tretmaje, v sosednjem hotelu Bellevue pa pod istim lastništvom še prava spa klinika. Luksuz je zagotovljen tako v vseh treh vilah kot v njihovi zunanjosti in promenadi, storitev je popolna. O vaših željah pa vas vprašajo že ob prijavi. Če pa si želite popolne diskretnosti, ima vila Augusta, ki jo lahko tudi v celoti najamete, posebno VIP-recepcijo, do sobe pa lahko pridete tudi iz podzemne garaže skozi podzemni hodnik. Za sobo boste v visoki sezoni odšteli kakšnih 500 evrov na noč, cena za VIP-ponudbo pa je ... VIP-ovska.

TEKST Turob Lezremo
FOTO Dean Dubokovič

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri