Anova pesem

  • 24.01.2008

Nekaj časa nisem razumela, kaj mojemu fotografu pred studiem dviga pogled k oblakom. Sonce? Lepo vreme? Hm… Le kaj?

(Foto: veso-art)

21 fotografij v galeriji

Med foto seansami se je spogledoval z radijsko postajo na frekvenci kluba in tako odnesel košček zraka, katerega tisti trenutek ni mogel zadihati. … »Ah, še tole, potem pa skočim v Prečno. Padalci skačejo iz AN-a….« je ponavljal.

Antonov AN-2 je v Guinessovi knjigi rekordov zapisan kot letalo z najdaljšo proizvodnjo. Začelo se pred davnimi leti z Olegom Antonovom, ki je zrisal enomotorno »deklico za vse«.

Tako dobi zgodba leta 1978 povsem novo poglavje, saj je nastalo še eno lahko transportno letalo – ŠOLT-ova FATA. Potem ko je zaprašil vsa polja v Ukrajini, je na naše nebo prišel prevažat padalce. Letalo je najprej v Ljubljano pripeljal ljubljanski aeroklub, nakar je takoj zatem Silvo Orožim, legenda slovenskega padalstva in letalstva, v Lesce pripeljal še dve podobni letali.

Fato je od ljubljanskega aerokluba za potrebe padalske šole kupil Zavod ŠOLT, ki je v sedmih letih z njim naletel 800 ur in zmetal na tisoče padalcev.

Fatin glas je bil ne nebu zelo prepoznaven. Nisi ga mogel zgrešiti. Med padalskimi pripravami na tleh je čakanje povzročalo pravo evforijo med učenci, tandemaši, naključnimi obiskovalci ter kamermani, ki so skrbeli za brezhibnost pred vkrcavanjem. Njihovi pogledi so se ob zvoku enomotorca uprli v nebo, k letečemu kukuruzniku, ki je skromno pristal na vsaki njivi, ali poletel s poplavljene piste… Piloti, ki so poleteli z njim so prisegli, da je polet z njim nekaj posebnega. Kljub navidezni okornosti, naj bi bila ruska Anuška izjemno okretna. ..Za nas padalce pa prijazna, varna, luksuzna :)… Po kratkih 170m smo že vzleteli. Ja, res je šlo hitro k oblakom.

Potem pa…

Včasih pa usoda hoče tudi drugače in pesem življenja zaigra po svoje. Vsi se lahko samo sprašujemo, zakaj je tokrat hotela, da AN-2 z njegovim izkušenim pilotom in velikim letalskim navdušencem, Viktorjem Bečanom – Somom st., pristane pred ciljem.

Nebeška carja, pogrešali vaju bomo in vedno nosili v naših srcih.

Tudi mi smo tako kot Som k letalu odhajali z nasmeškom, se na njem učili, se pred njim slikali, pa vendar…

Prazno letališče in kratek sprehod po pisti zbudi spomine na sončne in dolge dni, ki jih ne moremo vrniti nazaj.

Nekaj nekje pa še vedno odmeva in pogled je še vedno uprt v nebo…

AN2Fata

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri