Ste tudi vi nasedli ponaredkom?

  • 16.06.2015

Koliko damo na primerno zaščito naših oči? Pred vrati je poletje in vsi se že počasi pripravljamo na brezskrbno poležavanje na plaži kljub temu, da nas iz vseh strani napadajo informacije, kako nevarno je to početje. Kako nevarno je sonce in kako nevarni so sončni žarki? Zakaj začenjam to temo? Čisto preprosto. Vam razložim.

5 fotografij v galeriji

Nočem vam pametovati, kako nevarno je sonce. Tudi sama se dolgo časa nisem zavedala, kaj pomeni nenehna izpostavljenost soncu in sem bila na prostem brez, da bi se namazala s kakšno kremo ali primerno zaščitila. Danes to vem in poskrbim, za ustrezno zaščito. Dolgoletna izpostavljenost soncu oziroma UV žarkom je vzrok za prezgodnje staranje kože. Koža postaja tenka, neprožna, nagubana in razbarvana. Nedvomno obstaja povezava med dolgoletno izpostavljenostjo UV-sevanju in pojavom kožnega raka. Nisem vedela, a kožni rak se namreč v več kot 90 odstotkih primerov pojavi na delih telesa, ki so bili najbolj izpostavljeni soncu: na obrazu, vratu, ušesih, podlahteh, hrbtiščih rok, lasišču in hrbtu. Keratoze je treba odstraniti, saj so lahko izhodišče za poznejši razvoj rakavih sprememb. Zaradi tanjšanja zaščitnega ozonskega plašča čedalje večja količina UV žarkov sega do zemeljskega površja in tako tudi do naše kože.

Ampak obstaja tudi pozitivna plat medalje. Manjše količine UV žarkov so lahko koristne, saj vplivajo na presnovo vitamina D, pomagajo tudi pri zdravljenju nekaterih kožnih bolezni, kot so luskavica, akne in atopijski dermatitis.

Pred vrati je poletje in sama sem se ustrezno pripravila. Kako? Kupila sem si sončne kreme (tiste preverjene, ki so na rezultatih ZPS dobile najboljše ocene), kupila sem si dva klobuka in na nos dala sočna očala. Mogoče ne polagamo vedno toliko pozornosti na sončna očala, ampak tudi ta so ključna za primerno zaščitno naših oči. Nisem vedela, da imajo tudi očala na neki rok trajanja. Stopnja UV zaščite pri novih očalih in starih se razlikuje od tega, kako skrbno jih vzdržujemo. Sama že vrsto let prisegam na originalna očala, saj le tako vem s čim si zaščitim svoje oči. Nedavno je izbruhnila afera ponaredkov Ray- Ban očal, katere original nosim tudi sama. Ponaredki naredijo več škode kot koristi, saj lahko prepuščajo do 66 odstotkov UV žarkov, kar lahko pusti trajne posledice. Da ne omenim materialov, iz katerih so narejeni in vsebujejo zdravju škodljive snovi. Zato si sama vedno kupim očala v izbrani optiki in pazim na to, ali gre za originalni izdelek ali ponaredek. Prav tako pazim, da imajo očala 100 odstotno UV zaščitno, kajti dolgotrajno izpostavljanje ultravijolični svetlobi je za oči škodljivo in povezano z očesnimi boleznimi. UVB-sevanje je za oči in kožo bolj škodljivo v primerjavi z UVA-sevanjem. Oboje plastične kot tudi steklene leče na sončnih očalih absorbirajo nekaj UV svetlobe, vendar pa se absorpcija dodatno izboljša s kemično obdelavo v lečnem materialu ali pa z dodatnimi prevlekami na lečah.

Kako varna so torej očala, ki so na tržišču v obliki ponaredkov? Zaradi vse večjega porasta ponaredkov tako sončnih kot dioptrijskih očal blagovne znamke Ray-Ban se je matična družba slednjega odločila za celovito kampanjo za večji in bolj doslednejši nadzor nad tovrstnimi spletnimi prevarami in drugimi spletnimi orodji.

Luxottica Group, vodilna družba v svetu sončnih in korekcijskih očal ter prav tako lastnica blagovne znamke Ray-Ban, je kampanjo poti prodaji ponaredkov po vsem svetu pričela že v začetku leta 2014, čeprav segajo prvi koncepti te akcije v leto 2007. Kampanja, ki je pričela skokovit boj proti vsem Ray-Ban ponaredkom, je zasnovana okrog koncepta, poimenovanega "Never hide (opp. Nikoli skrito)" in ti začetki segajo v leto 2007. Omenjeni koncept se nanaša na to, da je treba imeti pogum, da sebe, svoje misli in svojo osebnost izraziš resnično in v celoti. Brez skritih zadržkov in pomislekov. Da ostaneš zvest svojim vrednotam in pristni edinstvenosti, kar je tudi sestavni del DNK Ray-Ban blagovne znamke, vse od njegovih začetkov leta 1937 do danes.

Globalni podatki kažejo, da je samo v obdobju od januarja do junija 2014 bilo aktiviranih 1.714 nezakonitih spletnih strani, ki prodajajo ponarejena sončna očala. To je kar 39,6 % več v primerjavi z letom 2013. Prav tako je bilo 1.339 nezakonitih spletnih strani zaprtih v enakem obdobju, kar je vnovič 146 % več kot leto poprej. Prvi uspehi odprave nezakonitih spletnih strani so torej že vidni. Mariborski policisti so tudi v Sloveniji odkrili podoben primer, kjer je neimenovana družba preko spletne prodaje preslepila kar 1.800 kupcev s prodajo ponarejenih sončnih očal, s katero so zaslužili kar 78.000 EUR. Tokrat se nadaljuje intenzivna in okrepljena kampanja proti prodaji ponaredkov tudi v Sloveniji. Zakaj, prav zaradi že prej omenjenih tveganj, ki sem jih izpostavila.

Zato je ob nakupu sončnih in korekcijskih očal potrebno biti še posebej pazljiv, ali gre za originalni izdelek ali ponaredek. Naredite nekaj za varnost svojih oči in ne tvegajte zaradi nižje cene nepreverjenega izdelka, ki vam ga ponujajo.

Pa varno na sonce!

Vaša Miša!

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri