Skok v zgodovino

  • 08.03.2016

Ste za skok v zgodovino? Kaj imajo skupnega Marylin Monroe, James Dean, Humphrey Bogart, Lauren Bacall, Andy Warhol, Angelina Jolie, Barack Obama, Tom Cruise...

4 fotografije v galeriji

Vsi so podlegli dobremu in kvalitetnemu modnemu trendu, ki ga narekujejo sončna očala znamke Ray Ban.

Zgodovina sega v daljno leto 1937, ko je bila znamka ustanovljena v okviru hčerinskega podjetja Bausch&Lomb. Ampak začetki segajo še dlje v zgodovino. Natančneje v leto 1929, ko je ameriška vojska iskala rešitev za svoje pilote. Z letali so namreč letali čedalje višje in težave z bleščečim soncem, glavoboli in slabosti so jih pri tem zelo obremenjevale. Še isto leto je John MacCready iz United States Army Air Corps dal pobudo podjetju (ki se je takrat ukvarjalo z medicinsko opremo) Bausch&Lomb, da izdelajo pilotska očala, ki bi preprečevala oz. manjšala slabosti in glavobole pri njihovih pilotih. Sedem let kasneje je nastal prvi prototip očal, ki so ga poimenovali Anti Glare (zanimivost je bila ta, da je bil izdelan iz plastičnega okvirja in je imel zelena stekla).

1937 so ga predelali in mu naredili kovinski okvir. Tako je nastal Ray Ban Aviator, ki so ga nato tudi patentirali. Leta 1952 je sledil Wayfarer, ki so ga opremili z G-15 steklom. To je bilo izdelano iz mineralnega stekla in termalno ojačano. Sledili so novi in novi modeli, med katerimi je bil prepoznaven tudi Olympian 1965. Od takrat dalje se znamka očal ne pojavlja samo pri znanih osebnostih, ampak je sinonim kvalitete.

Letošnja kolekcija pomlad-poletje prinaša novost, in sicer nekakšno mešanico priljubljenih modelov očal Ray-Ban Clubmaster in Round, imenovano Clubround. Model, oblikovan za sodobne intelektualce, ki stremijo k unikatnemu in po meri narejenemu slogu, združuje pristno zasnovo DNK Ray-Bana in ikoničnega sloga, ter na takšen način ustvarja sodoben, t.i. »frajerski« videz. Pri tej znamki gre pravzaprav za prenovo oziroma posodobitev legendarnega modela Ray-Ban Gatsby iz osemdesetih let prejšnjega stoletja, nov pomen pa daje značilnemu visokemu slogu, ki prekriva obrvi, in okroglim okvirjem s pridihom sodobnosti.

Seveda so se na trgu pojavili tudi številni ponaredki, ki so prav pred dvema letoma preplavili Slovenijo. Ponaredki naredijo več škode kot koristi, saj lahko prepuščajo do 66 odstotkov UV žarkov, kar lahko pusti trajne posledice. Zelo pomembno je izbrati očala z UV zaščito in seveda morajo nuditi tudi popolno zaščito pred ultravijoličnimi žarki, sončno svetlobo, ki močno vpliva na bolezni oči. Vrednost UV zaščite mora biti UV400 oz. 100% UV zaščita. Pri izbiri materiala iz katerega so izdelana stekla sončnih očal imamo danes na razpolago široko paleto raznih umetnih mas in različnih vrst stekel. Najpogostejši materiali uporabljeni pri steklih za sončna očala so: polikarbonat, trpežen in izredno lahek material; CR-39, plastika, ki se uporablja večinoma za korekcijska stekla; steklo, ki je veliko bolj trpežno vendar tudi težje in manj udobno pri sami nošnji. Nisem vedela, da je to že vse tako velika znanost (smeh).

Meni je bilo vedno pomembno to, da so mi očala všeč in da imajo zadostno zatemnitev stekel. Zdaj vem, da tudi barve stekel igrajo zelo pomembno vlogo pri sami prepustnosti svetlobe do oči. Razumljivo je, da si barvo izbiramo po lastnem okusu, vendar je dobro upoštevati nasvete optikov pri izbiri prave barve. Vsaka barva stekel igra določeno vlogo pri prepustnosti svetlobe. Siva recimo ne popači barv, rjava znižuje bleščanje, rumena preprečuje lesk, zelena preprečuje bleščanje ipd. Potem pa so tukaj še polarizirana stekla, ki namreč preprečujejo bleščanje svetlobe, ko se le-ta odbija od gladkih predmetov, vode, ledu, mokrega cestišča itd. Ta stekla so najbolj priporočljiva.

ZANIMIVOST: Leta 1999 so RAY BAN prodali podjetju Luxottica za neverjetnih 640 milijonov dolarjev.

Pa do naslednjič!

Vaša Miša

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri