Prihaja dan spanja!

  • 07.03.2019

Prihodnji teden po po vsem svetu potekal teden možganov in 15.marca bomo obeležili svetovni dan spanja!

Od 11. do 17. marca 2019 bo po vsem svetu potekal teden možganov (Brain Awareness Week, BAW), 15. marec je namreč svetovni dan spanja, 16. marec pa evropski dan narkolepsije.Letošnji slogan svetovne zveze za spanje (WASM) je zdravo spanje, zdravo staranje (Healthy Sleep, Healthy Aging).

Slovenska skupina za spanje pri Slovenskem zdravniškem društvu in založba Mladinska knjiga bosta na predvečer svetovnega dneva spanja v četrtek, 14. marca, ob 18. uri v knjigarni Konzorcij gostila dr.Barbaro Gnidovec Stražiščar dr. med., specialistko pediatrije in otroške nevrologije, predsednico sekcije za spanje pri Slovenskem zdravniškem društvu in predsednico izvršnega odbora skupščine vseh evropskih nacionalnih združenj za spanje,izr. prof. dr. Lejo Dolenc Grošelj vodjo laboratorija za motnje spanje v UKC Ljubljana, ter Saro Isakovič olimpijsko podprvakinjo in magistro performance psihologije, ki je na Berkeleyju študirala tudi psihologijo spanja. Skpaj se bodo dotaknili pomanu spanja in predstavili knjigo Zakaj spimo dr. Matthewa Walkerja.

Jaz priznam, da precej dobro spim. Verjetno tudi zato, ker že nekaj let spim na vodni postelji. Prvotno sva jo izbrala predvsem zaradi mojih alergij. Obiskala sva kar nekaj sejmov in se dobro pozanimala o vodnih posteljah, saj sva slišala tako prednosti, kot slabosti le teh.
Slišala sva celo stavek: »Ko enkrat spiš na vodni postelji, je za nič na svetu več ne menjaš,« v kar sva najprej podvomila. A izkazal se je za še kako resničen. (smeh) Pri mojem partnerju pa je bila težava v hrbtenici. Navadno se na navadnem vzmetišču hrbtenica ukrivi in s tem nastaja pritisk na medvretenčne ploščice ali diske (po domače). Deli hrbtenice posledično pritiskajo in bolečina te lahko spremlja cel dan. Kot sva izvedela je zelo pomembno da se te medvretenčne ploščice ponoči razbremenijo in slednje ti omogoča prav vodna postelja s prilagajanjem telesu. Druga stvar pa je tudi toplota vodne postelje.Toplota vodne postelje skrbi za boljšo prekrvavitev in s tem ponoči porabiš manj energije. Enakomerna podpora in regulirana toplota vodne postelje sta učinkovito orožje proti bolečinam pri revmatičnih obolenjih.S partnerjem sva oba prišla do zaključka, da je bila to najboljša naložba v najini hiši. In res je, od kar spiva na vodnji postelji imava velike težave, kadar spiva kje drugje. Spanec in počitek ni tako kvaliteten, kot na vodni posetlji. Zdaj, od kar pa sva postala starša pa razmišljava tudi, da bo naslednji nakup, ki ga bova naredila za najino hčerko zagotovo vodna postelja tudi zanjo.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri