Na vinski preši

  • 06.10.2014

Ste letos že tretali? Oz. naj vas vprašam takole: Ste letos že nabirali grozdje, nosili pute ali pa prešali žlahtno kapljico?

(Foto: EKO POTOVANJA Damjan Končnik)

6 fotografij v galeriji

Sama sem imela to srečo, da sem lahko znova obiskala prijateljico Valerijo Frangež. Vinarka skupaj s svojo veliko družino skrbi za čudovito vinsko klet, ki stoji v Hercegovščaku pri Gornji Radgoni.

Nekako sem del te trgatve že nekaj let, z izjemo lanske, ko sem bila v porodniškem dopustu. Takrat je namreč moja Kiana štela dobrih 14 dni.

Sem pa zato vse nadoknadila letos. Tudi letos so se trgatvi pridružile vinske kraljice, in sicer: Prekmurska, Mariborska, Radgonsko - kapelska in Cerkvenjaška vinska kraljica. Skupaj s prijateljico in fotografinjo Natalijo Jelušič Babič sva se odpravili na nepozabno dogodivščino, ki je znova končala na preši. Kako? Čisto preprosto. Valerija naju je namreč izzvala, da sva sezuli čevlje in se z bosimi nogami spravili na grozdje. (Zagotovo si zdaj mislite, kako sva mučili te sadeže, ki dajo odlično vino) Pa vendrale, je steklo...

Stara tradicija, ki jo pri Frangeževih še vedno obujajo pritegne veliko pozornosti. Sladki mošt, ki priteče na več kot 200 let stari preši se nato predela v čudovite penine, ki jih zaznamujejo tudi prav posebni okusi. Moja najljubša je ekstra suha – traminčeva, čeprav se na moji mizi najpogosteje znajde njihova jagodna penina. No s to razvajam moje prijateljice, ki me obiščejo. In povem vam, pri ženskah je tale jagodna penina zadetek v polno. Za vse malo bolj izbirčne okuse pa so na voljo še številne druge.

In da ne pozabim omeniti tudi njihove vinske kleti. Sama sem sploh navdušena nad zgodbami o vinih. Ko sem bila v Napa Valley v Californiji sem obiskala številne vinarje in bila navdušena nad njihovim nesebičnim povezovanjem. Nad njihovo ponudbo in vini. Čeprav, če sem iskrena? Doma imamo veliko več kvalitetnejših vin. Skratka, če se boste letos odpravili na kakšno trgatev, predvsem ne pozabite tistega zabavnega dela. Kljub vsemu razumno s pitjem vina! Nikakor pa potem ne sedite v avto in odpeljite.

Tudi sama sem se s trgatve odpeljala trezna!

Pa do nasljednič!

Vaša Miša

Foto: EKO POTOVANJA Damjan Končnik

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri