Ko moški kuhajo z zelenjavo

  • 10.12.2019

Zelenjava je darilo narave za naše zdravje, kar potrjujejo tudi izsledki mnogih znanstvenih raziskav. V skrbi za zdravje si prizadevamo, da ima zelenjava ustrezen delež v naši prehrani. Toda  kako jo pravilno izbrati, shraniti in pripraviti, da bo naš jedilnik uravnotežen in raznovrsten?

Priznam, nisem velik ljubitelj mesa. Če že lahko, se ga izogibam. Pa ne me narobe razumeti. Nisem vegetarijanec, niti vegan. Pač okus mesa in njegova struktura v ustih mi ne odgovarja. Veliko raje kombiniram zelenjavo, ki jo pripravljam na različne načine. In prav razveselila sem se novih idej, ki jih je na to temo, v svoji kuharski knjigi zajel kuharski chef Periša Dugalić. Pri Cankarjevi založbi je tako izšla njegova Zelenjavarica, v kateri boste našli veliko ustvarjalnih receptov.

Periša Dugalić živi in ustvarja v Kraljevu v Srbiji, kjer ima tudi svojo restavracijo. Rad se vrača tudi v Slovenijo, saj je svoje prve kuharske izkušnje nabiral v Portorožu, in Slovenijo je izbral tudi pri odločitvi, kje bo izdal svojo prvo kuharsko knjigo. 
Kuharski mojster je svoje zanimanje za kulinariko izkazoval od malih nog in tudi danes išče nenehne priložnosti za izobraževanje, nove izkušnje, spoznanja in predvsem ustvarjalnost. Svoj talent je izkazal že v srednji gostinski šoli v Novem Sadu, potrjevale so ga tudi mnoge nagrade in priznanja. Leta 2007 je prejel naziv najboljšega kuharja Srbije. V žeji po novih znanjih je nadaljeval izobraževanje na visoki šoli, dodatno strokovno znanje pridobival še v Firencah. Iz Portoroža, kjer si je nabiral prve delovne izkušnje, ga je pot vodila v priznane hotele in restavracije v Evropi, vse do lastne restavracije v Kraljevu. Svoje dragocene izkušnje in znanje deli tudi pri pisanju in svetovanju v gostinstvu. V ospredju njegovega delovanja je ozaveščanje o zdravi hrani.
 
O knjigi: Zelenjavarica
Zelenjava je darilo narave za naše zdravje, kar potrjujejo tudi izsledki mnogih znanstvenih raziskav. V skrbi za zdravje si prizadevamo, da ima zelenjava ustrezen delež v naši prehrani. Toda  kako jo pravilno izbrati, shraniti in pripraviti, da bo naš jedilnik uravnotežen in raznovrsten?
 
»Zelenjavarico sem za vas napisal z ljubeznijo. Z njo vam želim približati pisani svet okusov in barv zelenjave, da bodo vaše vsakdanje jedi bolj raznovrstne, ustvarjalne, zdrave in kakovostne. Ob branju te knjige se boste seznanili z zanimivimi podatki o izvoru različnih vrst zelenjave, izvedeli, kako koristna je za naše telo, in dobili navdih za pripravo okusnih in privlačnih jedi. Ob pisanju te knjige sem se trudil, da bi zajel vse, kar potrebujemo v različnih življenjskih situacijah, naj bo v šolski klopi, pisarni, kuhinji, tovarni ali pri delu na kmetiji,« je zapisal avtor knjige.
 
Knjiga Zelenjavarica ob koristnih napotkih prinaša tudi mnoge zanimivosti o zelenjavi, navdih za kreativnost pri vsakodnevni pripravi jedi  in številne izvirne recepte za namaze, juhe, enolončnice, glavne jedi, priloge, prikuhe in solate, sokove in kremne zmešančke … z več kot štiridesetimi vrstami zelenjave od A do Z.

 Več  TUKAJ

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri