Tito – Playboy in njegov Rolls Royce

  • 09.10.2007

Joki Broki je, kot se za pravega jugoslovanskega plejboja spodobi, oboževal dobre avtomobile in lepa dekleta.

(Foto: Aleš Bravničar)

Ker je bil tovariš Tito predsednik z velikim P, je vsakega 25. maja (na njegov rojstni dan a.k.a. “Dan Mladosti”) v dar dobil novo, impozantno plehnato beštijo. Med primerki so bili tudi redki biseri, kot na primer blindirani Mercedesov Pullman 600/8 iz leta 1978 s famoznimi šestimi vrati, dolg 6,2 metra in, kakopak, edinstven na svetu.

Med njegove najlepše avtomobile nedvomno spada Rolls Royce Fantom 5 iz leta 1960. Kljub temu, da veliki gazda ni maral pretirano šofirati (za šoferja je imel tudi Slovenca Iva Kužnika), se je za volan tega Rollsa večkrat usedel tudi sam. Ker je bil pravi plejboj, je naokrog seveda prevažal same najpomembnejše dive, od Elizabeth Taylor do Elizabete II.

Leta 2003 se v Srbiji dražba, na kateri bi morali med drugimi prodati tudi tega Rolls Royce-a, nikoli ni zgodila. Izklicna cena za jeklenega lepotca je bila postavljena na 200.000 Evrov. Prava bagatela, če človek pomisli, da so se v njem prevažali Fidel Castro, Haile Selassie, Nicolae Ceausescu ter Nikita Hruščov.

Enega od Titovih Rollsov (model iz leta 1952, ki ga je samoupravnemu vodji baje podarila Republika Slovenija), lahko v živo pošlatate tudi v impozantni zbirki Tehniškega Muzeja v Bistri. Meni so celo dovolili, da nanj postavim manekenko. Čista klasika, vam rečem. Manjkali so samo še pionirčki in papirnate zastavice...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri