Prepovedani Starbucks

  • 24.07.2007

Na Kitajskem so zaprli enega najbolj romantičnih Starbucksov na svetu, ki se je 7 let kot vrtni palček stiskal med mogočnimi palačami pekinškega Prepovedanega mesta.

(Foto: Robert Marinšek)

“Amerika nije rad i znoj, postoje Hollywood i Frankie-boy, Disneyland, baseball i Rock’n’Roll”, je ubrano in dvoumno čivkal Štulić. Amerika je tu in tam pravzaprav res navrgla kakšno uporabno in fino stvar. V Seattlu, na primer, so povili grunge, še prej pa so leta 1971 kot zagrizeni kavopivci ustanovili edino pohvale vredno verigo coffee-to-go trgovin, ki mi je marsikje po svetu (hvala, globalizacija!) s frappuccinom polepšala ta in oni sivi dan. Jap, dragi moji, Starbucks je zakon!

Od Notting Hilla pa vse do Hong Konga je bilo vedno lepo zaviti v Starbucks na en kofetek, ampak številka ena med vsemi poslovalnicami po naši ljubi zemljici – in še na najbolj jebački lokaciji ever sploh – je bila nedvomno mala, prenatlačena filiala sredi pekinškega Prepovedanega mesta. Tako fletno je bilo popiti eno ledeno kavico sredi poletne vročine, ko si imel polno glavo Mingov, Pingov in drugih dinastij in so utrujene noge & duša potrebovali malo počitka.

Kitajci so seveda poskrbeli, da je tega ‘kapitalističnega sranja’ za vedno konec. Kljub več kot 200 Starbucksovim izpostavam, ki bodo s kofeinom še naprej napajale domačine in turiste po vsej deželi, so zaradi zgražanj gordega rdeče-rumenega naroda mala vratca te komaj 19 kvadratov velike filiale sredi Prepovedanega mesta po 7 letih točenja kofeinskih zvarkov za vedno zaklenili. Bojda nesramno vdira v 600 let staro kitajsko kulturo famozne nepremičnine, so še dodali.

Osem milijonov turistov, ki letno obišče ta za Kitajce tako sveti kraj, se bo od zdaj naprej po napornem pešačenju moralo zadovoljiti zgolj s Coca-Colo.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri