Londonska lepotica

  • 05.08.2007

Vsakič, ko obiščem angleško prestolnico, se z vlakom odpeljem na drugi breg Temze samo zato, da bi jo zopet videl. Njena lepota me vedno znova očara in prevzame. Tako kot premnogim domačinom so to tudi meni štirje najbolj priljubljeni dimniki Londona. Njihova zgodba gre nekako takole:

(Foto: Aleš Bravničar)

Angleški arhitekt Sir Giles Gilbert Scott je bil ob svojem obisku v ZDA tako navdušen nad tamkajšnjimi veličastnimi stolpnicami, da se je odločil Londončanom pokloniti pravo art deco mojstrovino v obliki monumentalne strukture na južnem bregu Temze. Elektrarna Battersea, ki so jo gradili med leti 1930 in 1934, je začela tri leta kasneje napajati londonske četrti in v petdesetih dosegla pol milijona kilovatov moči.

Kultni status in svetovno slavo je stavba dosegla leta 1977, ko jo je glasbena skupina Pink Floyd upodobila na naslovnici svojega albuma Animals. Od takrat dalje je Battersea Power Station predmet občudovanja in celo romanja številnih oboževalcev, kljub dejstvu, da že od leta 1983 ne obratuje več in da je od prvotne strukture pravzaprav ostalo le še pročelje.

Vsi poskusi, da bi nekdanjo elektrarno spremenili v multipleks, hotel, razkošna stanovanja ali celo nakupovalno središče, so na srečo ostali le na papirju. Ena največjih opečnatih stavb v Evropi z (nekoč edinstveno) turbinsko halo iz italijanskega marmorja tako mirno preživlja svoje zadnje trenutke slave davnih dni.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri